Agile werken: de managementuitdaging van de 21e eeuw

Foto drs. Caroline Raaijmaakers
Auteur: drs. Caroline Raaijmaakers
Associate Partner Datagedreven werken
Inhoudsopgave

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit en als organisatie moet je je daarop goed aanpassen: agile werken. Maar de wendbaarheid (agility) van veel organisaties laat helaas te wensen over. In China knutselen ze sneller een nieuwe auto in elkaar dan hier een PowerPoint presentatie. De wendbare organisatie vereist ook wendbare medewerkers, autonome zelfsturende teams, besluitvorming laag in de organisatie en een excellente informatievoorziening. In dit artikel over agile werken geven we met duidelijke voorbeelden het waarom aan, presenteren we de oplossingen en de belangrijkste voordelen van agile werken.

Voorbeelden van agile werken

Een paar voorbeelden waarom agile werken nu noodzakelijk is:

  • Disruptie: airbnb en Uber geven de hotelketens en gevestigde taxibedrijven in slechts luttele jaren het nakijken door agile werken, data analytics en scrum. Tegen 2026 weten we ons omringt door meer dan 46 miljard apparaten die onderling verbonden zijn. Dit genereert Big Data.
  • Big Data: de mogelijkheden van deze technologie zijn groot en de ontwikkelingen gaan snel. Veel organisaties zijn nog in een experimentele fase maar wat als Big Data echt een grote vlucht gaat nemen? Wat als je concurrenten hier al een stap verder mee zijn?
  • Globalisering: door alle technologie en grenzen die vervagen komt er concurrentie van over heel de wereld. De wereldwijde verstedelijking is niet meer te stuiten waardoor enorme hoeveelheden kennis en kunde samenklonteren. Hierdoor zal productontwikkeling waar ook ter wereld veel sneller gaan.
  • Kortere levenscyclus: producten en diensten kennen een veel kortere levenscyclus, klanten willen continu voorop blijven lopen en versterken de cyclus van terugkerende innovaties die over ons heen komen. Hoe blijft jouw organisatie voorop lopen?

Al deze punten laten zien dat verandering een constante aan het worden is. Dat wat vandaag de standaard is, is morgen misschien al weer achterhaald. Hoe zorg je voor een agile based strategy en implementeer je agile werken in jouw organisatie?

Hoe ga je als organisatie agile werken?

Wij zetten in onze aanpak van agile werken je klant, je teams en je proces centraal:

  • Klantgericht werken: door de organisatie te boetseren rondom je klant kun je veel sneller reageren en korter op de bal spelen. Door je klant veel beter te begrijpen (CRM) kan het vertrouwen tussen klant en organisatie verder toenemen. Hoe groter het vertrouwen, de sneller je organisatie kan manoeuvreren en meebewegen met de klant. Lees verder…
  • Zelfsturende teams: veranderingen vinden tegenwoordig plaats in de haarvaten van de organisatie. Alleen teams kunnen de problemen snel aan zien komen, analyseren en met elkaar oplossen. Dit vereist wendbare medewerkers. Lees verder…
  • Scrum: dit is een methode waarbij je veel sneller tot de juiste (project)resultaten komt doordat je kortcyclisch werkt (agile werken) en de business aan het roer staat (scrum). Specifiek gericht op het ontwikkelen van software. Maar ook uit te breiden naar andere processen. IT regelt inmiddels veel in onze maatschappij, als je dat sneller en effectiever kunt doen dan is dat grote winst. Lees verder…
  • Big Data: door toepassing van Big Data krijgen je teams de meest pure en snelste vorm van signalering en feedback. Het bevat ook nog eens voorspellende waarde. Logisch dat de organisatie daardoor wendbaarder wordt. Lees verder…
  • Procesgericht werken niet de afdeling of één specifiek IT-systeem komt centraal te staan maar het proces. Hierdoor kun je procesflows veel eenvoudiger omhangen. Lees verder…
  • Feedback een cultuur van feedback geven en ontvangen maakt organisaties echt agile. Niet eenmaal per jaar beoordelingsgesprekken maar (360 dagen) kortcyclische feedback van elkaar, uit KPI’s en de (big) data. Lees verder…

Technologie ontwikkelt zich exponentieel, organisaties lineair

Een belangrijk punt is het bepalen van de werkelijke noodzaak tot agile werken. Misschien is het niet voor elke organisatie even noodzakelijk? Een goed functionerende monopolist in een vrije stabiele markt – zonder zicht op echte concurrenten – zal misschien niet al te veel baat hebben bij agile werken. Zulke organisaties komen echter steeds minder voor. Los daarvan: het tempo van technologieontwikkeling verloopt exponentieel terwijl organisaties zich logaritmisch ontwikkelen (De wet van Martec). Een spanning die ook bij de meest verstokte monopolist voelbaar moet zijn.

De wet van Martec
Figuur 1: De wet van Martec legt een belangrijke managementuitdaging van de 21e eeuw bloot. Hoe zit dat in jouw organisatie?

Boekenpakket voor 100% agility

Met ons boekenpakket voor agility, agile werken en agile managen zet je direct een eerste stap naar een wendbare organisatie. De eerst klap is een daalder waard.
Het boek 'De wendbare organisatie' Afbeelding van Het boek 'De wendbare organisatie'Agile werken begint met een agile strategie. Het boek 'De wendbare organisatie' is een geschikt boek voor leidinggevenden en directies die strategische keuzen maken. De kwaliteit van die beslissingen bepaalt of hun organisatie zal overleven in een turbulente wereld en dynamische markt. Stoom je bedrijf klaar voor een toekomst waar je snel kunt manoeuvreren.Bestel het boek 'De wendbare organisatie'Het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie' Afbeelding van Het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'Intelligente, datagedreven organisaties zorgen dat ze agile zijn zodat ze snel kunnen inspelen op de turbulente markt. De volledig herziene druk van het managementboek 'De intelligente, datagedreven organisatie' gaat in op de rol van agility binnen de organisatiestructuur. Hoe kan Big Data, kunstmatige intelligentie en machine learning agile werken binnen jouw organisatie ondersteunen? het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'Het boek 'Grip op processen in organisaties' Afbeelding van Het boek 'Grip op processen in organisaties'Agile werken leidt tot lagere kosten, snellere levertijden, een hogere kwaliteit van je producten en diensten, continu verbeteren en innoveren. Krijg nu meer grip op je processen met dit handboek en leer hoe je veel sneller kunt reageren op nieuwe ontwikkelingen. Dit unieke procesboek van dr. Ko Achterberg laat zien hoe. Maak je procesinrichting flexibel ter ondersteuning van agile werken. Bestel het boek 'Grip op processen in organisaties' (2e druk)Het boek 'Business Flight Simulator' Afbeelding van Het boek 'Business Flight Simulator'In dit grensverleggende werk verkent Leo Kerklaan de parallellen tussen het systeem van rigoureuze simulatie en validatie in de luchtvaart en bedrijfsstrategie, met de nadruk op het verbeteren van beslissingskwaliteit in organisaties. Te vaak baseren managers hun doelstellingen en plannen op wensdenken, zonder grondige onderbouwing van de juistheid van de aannames en de haalbaarheid van de plannen. De Business Flight Simulator is ontworpen om die kloof te overbruggen.bekijk het boek 'Business Flight Simulator'

Wanneer is agile werken het meest effectief?

Agile werken kan alleen echt effectief zijn wanneer de strategie en koers van je organisatie toekomstbestendig is. En wanneer de werkvloer deze effectief kan uitvoeren. Alle neuzen staan min of meer dezelfde kant op: alignment. Daarnaast hebben je managers en teams waardevolle inzichten, KPI’s en analytische modellen nodig. Zodat ze de juiste beweegrichting op het juiste moment in gang kunnen zetten door grondige kenniscirculatie en hoge datakwaliteit. Agile zijn terwijl de organisatie niet (meer) de juiste dingen doet is net als een auto die uit de bocht is gevlogen en dan nog probeert bij te sturen.

Wij pakken agile werken grondig aan

Wij baseren onze adviezen en implementaties op wetenschappelijk onderzoek en specialisten die directies en teams met succes adviseren over het thema agility and agile werken:

  • De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid ziet in het thema responsiviteit (agility) de sleutel tot economische groei. Ze onderstreept daarnaast het belang van goede feedbacksystemen (WRR, 2013).
  • De snelheid en de kwaliteit van registreren (allround strategie visie) en het reageren (adaptiviteit) is in de huidige economie van levensbelang: de intelligente organisatie is zeer wendbaar (Kerklaan, 2016)
  • Het ontbreekt organisaties aan agility (Hoogveld, 2016). Veel organisaties leven in de waan van de dag en hebben de neiging om overal op te reageren zonder overkoepelend plan voor agile werken.

Domme logge organisaties

Doen domme organisaties (die zeker niet agile werken) precies het tegenovergestelde als intelligente, datagedreven organisaties? Uit ons onderzoek blijkt van niet. Domme organisaties doen niet alleen andere dingen ze zijn ook echt dom: onverantwoordelijk, onverschillig, reactief, kortzichtig, nalatig en log. Lees meer in het artikel ‘Wat domme organisaties ons kunnen leren’ en zet een eerst stap naar agile werken.

naar het artikel

Wat zijn voor jou precies de voordelen?

  • Sneller het proces kunnen uitvoeren met minder mensen.
  • Effectiever in het bevredigen van klantbehoeften.
  • Klantgerichter, hogere cross-selling en betere afhandeling van multiproblematiek.
  • Minder management, goedkoper en minder willekeur in het proces.
  • Gemakkelijker nieuwe producten toevoegen aan het productportfolio.

Ook interesse om je organisatie agile te laten werken?

Neem gerust een contact met ons op voor een gesprek met één van onze specialisten. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Of volg een managementopleiding voor agile werken.

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met agile werken & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
20
jaar ervaring