Business Intelligence architectuur: de belangrijkste voordelen, componenten en principes samengevat

Foto Daan van Beek MSc
Auteur: Daan van Beek MSc
Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie
Inhoudsopgave

Als manager, projectmanager of BI consultant wil je natuurlijk werken aan een solide Business Intelligence architectuur. Je weet dat dit voordelen heeft als het gaat om schaalbaarheid, snelheid, datakwaliteit en flexibiliteit. Maar je hoort ook verhalen dat veel datawarehousetrajecten mislukken. Ze leveren uiteindelijk niet de gewenste resultaten op. Maar je leest ook de succesverhalen zoals het datawarehouse van Albert Heijn of die van Stichting 113 zelfmoordpreventie. In onze visie moet een BI architectuur perfect aansluiten op de gewenste analyses en de te maken dwarsdoorsnedes, de BI-volwassenheid en de datageletterdheid van de medewerkers. Dus technologie en de mogelijkheden van medewerkers gelijk op laten lopen. We vertellen je natuurlijk graag hoe we dat voor elkaar krijgen.

Relevante BI architectuur vraagstukken

Het grote dillemma uit de introductie maken we kleiner en meer hanteerbaar door het op te splitsen in een aantal vragen. Welke vragen zijn relevant om een solide Business Intelligence architectuur op te bouwen:

  • Welke architectuur hanteert een intelligente, datagedreven organisatie en hoe daar lering uit te trekken?
  • Een BI-architectuur bouw je op in lagen. Wanneer en met welk doel heb je welke componenten op welk moment nodig? En wat is de toegevoegde waarde?
  • Hoe om te gaan met Big Data en ongestructureerde data? Hoe passen deze verschillende vormen van data in je Business Intelligence architectuur?
  • Hoe passen de verschillende Business Analytics tools en data integratie tools in de architectuur?
  • Hoe zit het met de datakwaliteit en het creëren van eigenaarschap op data?
  • Je hebt gehoord dat een Data Vault flexibiliteit kan bieden maar hoe zit dat nu?
  • Wie moet je allemaal betrekken bij het tot stand laten komen van een BI-architectuur?

Leven een of meer van deze vragen ook bij jou dan helpen de BI-specialisten van de Passionned Group je graag een stap verder. Neem hier contact met ons op.

De voordelen van een Business Intelligence architectuur

  • Veel samenhang tussen de verschillende componenten en dus overzichtelijker
  • Hoge mate van schaalbaarheid in termen van datavolume en gebruikersgroei
  • Flexibel rapporteren en analyseren waardoor BI volledig tot zijn recht komt
  • Eenvoudiger beheer door overzichtelijke structuur: tevreden beheerders
  • Hogere datakwaliteit en gegarandeerde responstijden: tevreden gebruikers

De verschillende componenten van een BI architectuur

Een solide Business Intelligence architectuur bestaat uit verschillende lagen en componenten:

De verschillende componenten van een BI architectuur
Figuur 1: De belangrijkste onderdelen van een volwassen Business Intelligence architectuur

De componenten dienen synchroon te lopen met de verschillende processen van de intelligente, datagedreven organisatie:

  1. Registreren van de gegevens in interne systemen, databases of met sensoren.
  2. Data verzamelen, opschonen, combineren en aggregeren in een DWH of datalake.
  3. Analyseren met Business Intelligence instrumenten en analytische modellen.
  4. Distribueren van inzichten, rapporten, dashboards en analyses via portals en mobile BI.
  5. Reageren door de beslissers in de organisatie. Het feitelijke besluitvormingsproces.

Metadata ondersteunt en stuurt het totale BI-proces. Zodat de overgang van de ene processtap naar de volgende geruisloos kan plaatsvinden.

De BI & Analytics Guide™ 2024 Afbeelding van De BI & Analytics Guide™ 2024De Business Intelligence & Analytics Guide ontwart het oerwoud aan (architectuur)begrippen, leveranciers, tools, concepten en relevante termen in het vakgebied. Verdiep je vakkennis met behulp van duizenden demo’s, video's, tutorials, trainingen, tech talks, colleges, et cetera. Blijf op de hoogte van het laatste BI & AI nieuws. Een must voor elke BI-professional.de Business Intelligence & Analytics Guide™

Structuur follows function

Net als een huis dat verschillende gebruikersruimten met elk een eigen doel heeft, kent ook elke (deel)component uit de BI-architectuur een eigen doel. Wanneer het doel niet bekend is of onduidelijk heeft het totaal geen zin om een architectuur te ontwerpen of te bouwen. Immers, wanneer niet bekend is wat voor vragen (queries) de architectuur moet kunnen beantwoorden, kan je die hierop ook niet inrichten. Dit is een van de meest voorkomende valkuilen. Zorg daarom eerst dat je helder hebt met welke KPI’s, inzichten en analytische modellen je wilt gaan werken. En welke functies BI tools allemaal moeten gaan uitvoeren.

De belangrijkste letter is de A

De belangrijkste letter is de ADe letter A uit het woord architectuur is ons inziens de meest cruciale. Die staat voor acceptatie door de gebruikers en stakeholders die er mee moeten werken. Dit zijn de BI-ontwikkelaars, BI-consultants, data scientists, data analisten en eindgebruikers. De smileys rechts in het diagram staan voor tevreden gebruikers. Dat is waar een Business Intelligence architectuur voor zou moeten staan. Helaas is de praktijk nogal eens anders. Overigens wordt binnen de publieke sector vaak gesproken over Informatiegestuurd werken in plaats van Business Intelligence. Lees hier meer over de architectuur voor Informatiegestuurd werken.

De Business Intelligence architectuur en de volwassenheid

Het zou voor zich moeten spreken dat je van een mug geen olifant maakt. Helaas gebeurt dit nog op grote schaal. Veel organisaties tuigen een zeer volwassen en complexe BI architectuur op. Dit terwijl de volwassenheid van Business Intelligence en haar gebruikers laag is. Dat kan alleen maar leiden tot een fiasco en een financieel debacle. In onze visie moet een Business Intelligence architectuur gelijk op lopen met de volwassenheid. Deze visie heeft consequenties:

  • Je kans op Business Intelligence succes ga je enorm vergroten.
  • Je gooit geen geld over de balk en je loopt beduidend minder risico’s.
  • Bij succes moet je om de zoveel tijd nadenken over een nieuwe BI architectuur.

Producten voor de BI-architect en BI-manager

Door onze langjarige ervaring ontwikkelden we voor jou enkele standaardproducten. Hier kun je jouw voordeel mee doen. Deze producten helpen je bij het selecteren van BI tools en data integratie oplossingen en het vormgeven van een datawarehouse en bijbehorende Data Governance in jouw bedrijf.

De opleiding Datawarehouse & Data Governance Afbeelding van De opleiding Datawarehouse & Data GovernanceIn onze 3-daagse Datawarehouse masterclass stomen we je klaar voor een leidende positie als BI-architect, projectleider of datawarehouse-ontwikkelaar. Alle relevante aspecten rondom datawarehousing, data integratie, ETL, Big Data, data governance & BI komen aan bod. Tijdens deze interactieve Datawarehouse training maak je ook kennis met alle valkuilen en leer je de risico's goed in te schatten.Datawarehouse opleiding & architectuur principes

Laat je geen datawarehouse aanpraten

Dat BI-consultants en BI-architecten overtuigd zijn van de meerwaarde van BI wil niet zeggen dat je gebruikers dat ook zijn. En de vaardigheden hebben om rendement uit data te halen. Laat je daarom niet zomaar een datawarehouse of Data Vault aanpraten. Het spreekt natuurlijk ook voor zich dat een zeer volwassen BI-organisatie als Albert Heijn een groot en volwassen datawarehouse nodig heeft. Dat is ook volledig terecht. Daar verdienen ze veel geld mee en het maakt hun klanten tevredener. Als je vandaag de stekker uit dat datawarehouse trekt dan valt Albert Heijn volgende week bij wijze van spreken om.

Wat zeggen onze klanten?

Ik vind drie punten van Passionned Group bijzonder sterk:

  • Aantoonbare expertise door een reeks van publicaties.
  • ‘Thought leader’ op het terrein van intelligente organisaties.
  • Een duidelijke focus in expertise.

Roeland de Graaff
Manager bij Vestia

Principes die de BI architectuur regeren

Het doel van een BI architectuur is niet alleen om het overzichtelijk in te delen. Een ander minstens even belangrijk doel is om principes op te stellen waar ontwikkelaars, dataleveranciers en gebruikers zich aan moeten houden. Zodat er niet elke keer discussie of verschil van mening is over de precieze inrichting van het datawarehouse of een dashboard. Vallen deze discussies je ook op in je eigen BI-team dan is het misschien tijd om eens van gedachten te wisselen.

Aan de slag met een solide Business Intelligence architectuur

Onze Business Intelligence architecten en BI-adviseurs staan voor je klaar met een flinke dosis kennis, de laatste BI-trends en langjarige ervaring. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business Intelligence architectuurDe Business Analytics architecten van de Passionned Group zijn volledig gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van BI & Data Science. Onze gedreven mensen helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente organisatie. Om het jaar organiseren we de Dutch BI & Data Science Award™.

Neem contact met ons op

Onze BI-architecten

Bekijk het handboek Artificial Intelligence

Productafbeelding van het handboek Artificial Intelligence

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Business Intelligence & Data Analytics of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Auteur van De intelligente, datagedreven organisatieDAAN VAN BEEK MScAuteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
20
jaar ervaring