De 3 terreinen van de Business Analist
Er zijn drie gebieden waarop de business analist werkzaam kan zijn:
- Op het gebied van IT systeemontwikkeling, ook wel systeemanalyse genoemd.
- Bij het verbeteren van de bedrijfsprocessen binnen een organisatie (optimalisatie).
- Bij het verbeteren van de organisatie op strategisch niveau (business improvement).
Deze drie gebieden vloeien steeds meer in elkaar over. De traditionele scheiding ertussen verdwijnt. Iedere business analist krijgt met deze verandering te maken. Er komen steeds meer vragen op de business af, die lastig te beantwoorden zijn. De business verwacht echter wel dat de business analist met antwoorden en oplossingen komt.
Het belang van de functie neemt toe
Daardoor neemt het belang van de functie van business analist toe. Bedrijven kijken steeds vaker naar welke directe bijdrage de business analist levert aan de organisatiedoelstellingen. De vraag is of de business analist wel de antwoorden heeft op al deze vragen en of zijn bijdrage aan de doelstellingen wel meetbaar is. Maar goed, dit is wel de nieuwe werkelijkheid waarin we leven. Terecht of onterecht, het is aan de business analist om met deze nieuwe werkelijkheid te dealen.
Wat speelt er op het terrein van de Business Analyse?
De ontwikkelingen gaan snel en een goede business analist mag niet achterblijven. Bestaande skills moet deze afleren en nieuwe aanleren. Ook hebben organisaties steeds meer behoefte aan analysecapaciteit om de businessvragen te kunnen beantwoorden. Wat zijn zaken waar je bij de keuze voor een business analist op moet letten:
- Welke vaardigheden mag je verwachten van een nieuwe business analist?
- Hoe ziet zijn toekomstige profiel eruit?
- Op welke manier kan hij of zij succes aantonen?
- Wat is belangrijk wanneer je een business analist wilt inhuren?
- Welke veranderingen zijn gaande en past de business analist daarin?
Opleidingen in Business Analyse
De ontwikkelingen gaan snel en hoe ‘verkoop’ en implementeer je data analytics in je eigen organisatie? Met de Business Analytics & Data opleidingen van de Passionned Academy leer je hoe je met Business Analytics succesvol kunt zijn. En hoe je jouw rol als Business Analist ten volle kan benutten.
De Business Analist in een veranderend landschap
Lange tijd was de rol van de business analist helder en goed afgebakend. Maar tijden veranderen. Veranderingen gaan steeds sneller en oplossingen blijven steeds korter houdbaar. Organisaties passen zich aan, ze gaan agile werken en er is geen tijd meer voor langdurige implementatie van oplossingen.
Meer en meer sturen organisaties op basis van interne en externe data. De business analist moet dus goed met dit fenomeen om kunnen gaan. Bij het geven van het antwoord door de business analist moet deze steeds vaker stilstaan bij een nieuwe asset ook wel data genoemd.
Hierdoor verandert ook jouw rol als business analist. Je moet nieuwe kennisgebieden aanboren en bestaande verder uitdiepen. De vragen die de organisatie stelt aan een business analist worden daarnaast steeds strategischer van aard. Op zich mooi, maar kan de business analist die vragen ook wel echt beantwoorden? En hoe krijg je de organisatie achter jouw antwoord?
De vraag is dan ook: Is de business analist klaar voor deze toekomst?
Gerelateerde rollen aan de Business Analist
✓ Data analist
✓ Business consultant
✓ BI consultant
✓ SAS consultant
Wil je een goede Business Analist inhuren?
Business Analisten zijn overal in te huren. Maar de goede business analist, die agile kan werken en die data als een asset ziet, is veel moeilijker te vinden. Business Analisten die samen met jou een antwoord formuleren op de meest prangende businessvragen. Bij de Passionned Group werken alleen zeer ervaren business analisten die deze gebieden wel af kunnen dekken en tevens hun sporen in de praktijk hebben verdiend.
Agile werken & business analyse
Het zijn business analisten die gewend zijn om met en vanuit data te werken en verandermethodieken als agile werken en continu verbeteren beheersen. Wij zijn dan ook in staat om snel de juiste kandidaat te leveren.
Binnen 48 uur de juiste kandidaat
Wij nemen meestal binnen 24 uur contact met je op om jouw vraag voor ons geheel scherp te krijgen. Daarna stellen we zo snel als mogelijk een, in dit profiel passende, kandidaat aan je voor. Als je kiest voor een van onze kandidaten, dan kunnen wij dit proces vaak binnen 48 uur afronden.
Probeer het eens en laat ons een interim kandidaat voor je zoeken. Onze business analisten zijn zeer ervaren en breed inzetbaar in verschillende sectoren. Ze zijn in staat breder te kijken dan alleen naar de vraag die wordt gesteld en zijn geschoold in verschillende veranderaanpakken.
Bijblijven op het vakgebied business analyse?
Met onze eigen Passionned Academy helpen wij medewerkers uit veel organisaties bij te blijven op hun vakgebied. Verschillende senior business analisten schrijven regelmatig over onderwerpen op dit gebied en combineren hiermee de theorie en de praktijk. Wij bieden je de mogelijkheid om gebruik te maken van deze kennis.
Welke nieuwe vaardigheden worden er verwacht?
Een goede business analist moet beschikken over de volgende praktische vaardigheden:
- Sterke analytische skills om de vraag van de business te concretiseren en toekomstvast te maken.
- Sterke inhoudelijke kennis van het vakgebied en de ontwikkelingen die er nu spelen. Dit heeft als doel het juiste antwoord te formuleren.
- Uitstekende analytische skills om, op basis van data, die de business analist vaak zelf verzamelt, analyseert en interpreteert, de businessvraag te kunnen beantwoorden.
- Is communicatief sterk en weet de business achter de oplossing te krijgen.
- Een gedegen kennis van de bedrijfsprocessen en van de huidige, in de organisatie gebruikte, oplossingen is een vereiste.
- Maar misschien wel het belangrijkste hij moet een praktische en hands-on mentaliteit hebben en kunnen werken met data discovery tools als Power BI, Qlik, Tableau en Visual Analytics van SAS.
Ook gedegen statistische en analytische kennis worden steeds meer een must. Maar vooral het kunnen visualiseren en presenteren van de uitkomsten zorgt ervoor dat je de (business) organisatie mee kunt krijgen in je oplossing. Dit zijn de skills waaraan je een goede business analist herkent.
Ontwikkelen tot een (nog betere) Business Analist?
Aan de business analist stellen organisaties steeds meer eisen. Natuurlijk blijf je bij door het lezen van vakliteratuur en haal je overal op internet je informatie vandaan. Maar is dat genoeg?
Passionned Group heeft een uitgebreide kennisbank waarin diepgaande informatie beschikbaar is als het om business analytics, Big Data en veranderaanpakken als continu verbeteren en Lean gaat.
Wil je echt een stap zetten op een van deze gebieden, dan is een opleiding aan te bevelen. Onze Business Analyse opleidingen brengen theorie en praktijk samen doordat de docent veel ervaring heeft in de praktijk van alle dag. De Passionned Academy heeft een uitgebreid assortiment aan opleidingen variërend van een 3-daagse training op het gebied van soft skills tot een ‘state-of-the-art’ 10-daagse Master opleiding.
Kun je deze opleidingen niet volgen, dan zijn er ook diverse boeken beschikbaar zoals: het Big Data boek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’ van auteur Daan van Beek of ‘De cockpit van de organisatie’ en ‘De wendbare organisatie’ van de auteur Leo Kerklaan.
Passionned Group kan je dus genoeg manieren bieden om jezelf te ontwikkelen. Wil je daar meer over weten of een persoonlijk (studie)advies hebben, neem dan contact met ons op.
Ben jij een goede business analist?
Wij zijn regelmatig op zoek naar ervaren business analisten voor projecten bij onze opdrachtgevers. Herken je jezelf in dit profiel en wil je eens met ons doorpraten over hoe Passionned Group naar dit vakgebied kijkt? Laat hier dan een bericht achter.
Wordt de business analist dan geen informatieanalist?
De twee functies vertonen veel overeenkomsten, maar zijn zeker niet hetzelfde. De business analist richt zich veel meer op de verandering. De informatieanalist begint als de verandering is vastgesteld, lees de oplossing is geformuleerd door de business analist.
Een informatieanalist heeft een veel meer ICT-technische invalshoek. Hij stelt vast wat de exacte ICT-wensen zijn bij de business en gaat daarna samen met de ICT-specialisten aan de slag om de oplossing te realiseren.
Er is dus overlap, maar het moment van betrokkenheid binnen het proces is verschillend. Ook heeft de informatieanalist een (veel) hoger ICT-gehalte dan een business analist. Als een organisatie goed is georganiseerd, dan vullen ze elkaar aan. Zo niet dan is er veel snijverlies in het veranderproces en kun je veranderingen veel langzamer realiseren.
Het advies is dan ook de beide functies en vooral de competenties vooraf goed af te bakenen.
Wat als je meer wilt weten?
Heb je interesse in een opleiding of wil je eens verder praten over het vakgebied? Of ben je op zoek naar zo’n goede business analist die in een inspirerende omgeving het verschil wil maken? Wij praten graag met je hierover door, dus neem gerust contact met ons op.